Kaçkar Yaylası

Rize ve Hopa arasında yer alan, yıl boyunca gözlenebilen keskin buzulları, masmavi gölleri, yeşilin her tonuna sahip ormanları, coşkulu dereleri, binbir çeşit bitkileri ve hayvanları ile doğal park görünümünde olan Kaçkar Dağları’nın en yüksek tepesi Kavron’dur. (3932 metre) Güney rotasından çıkışı kolay olan Kaçkarları, her yıl yüzlerce dağcı ziyaret etmektedir. Eğer sis yoksa Doğu Karadeniz Dağları’nın muhteşem görüntüsünü izleyebilirsiniz.

Kaçkar Yaylası ( rizenet.net )
Kaçkar Yaylası ( rizenet.net )

Dağa yaz aylarında tırmanmak ne kadar kolay ise kış aylarında tırmanmak o kadar zordur. Kış aylarında kar vadileri doldurur, yaylaları örter ve evler yok olur. Ayrıca buzulların eğimi her zaman çığ düşmesine uygundur. Haziran ve Eylül ayları, yaz tırmanışları için Şubat ve Mart ayları ise kış tırmanışları için en uygun zamandır. Çok geniş yeşil ormanlık ve çayırlarla kaplı olup, av, yayla ve dağ turizmi için ideal bir konuma sahiptir.

Kaçkar Yaylası ( rizenet.net )
Kaçkar Yaylası ( rizenet.net )

Yaylalar köyü, Kaçkar dağına tırmanmak isteyenlerin ara konaklama merkezi konumundadır. 3328 metre yükseklikteki Dilber Düzü, Kaçkar Dağları zirvesine en yakın kamp yeridir. Bol soğuk suyu bulunan Dilber Düzü’nde altyapı bulunmamaktadır.

Dilber Düzü’nden itibaren 3937 metre yükseklikteki Kaçkar Dağları’na rehbersiz çıkmak tehlikelidir. Yusufeli İlçesi’nden veya yol üzerindeki köylerden rehber ve eşya taşınması için hayvan temin edilmesi mümkündür. Bölgede vaşak, ayı, yaban keçisi, kurt, çakal, tilki gibi yaban hayvanları izlenip görüntülenebilir. Artvin-Yusufeli İlçesi’nden araçlarla Hevek (Yaylalar) Köyü’ne (57 kilometre), köyden de Olgunlar Mahallesi’ne (3 kilometre) ulaşılır.

Kaçkar Yaylası ( rizenet.net )
Kaçkar Yaylası ( rizenet.net )

Buradan yaya olarak Dilber Düzü mevkiine çıkılarak kamp yapılır. Deniz Gölü’nden geçilerek Kaçkar Dağı zirvesine çıkılır. Ancak Kaçkar Dağları’nda gezmek isteyen bütün gurup ve ilgililere rehber almaları tavsiye edilmektedir. Çünkü aniden sis bastırması, hava şartları, patika yollardan yönlerini kaybetme vb. olumsuzluklarla karşılaşılabilir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir